Образованието е основна слабост на икономиката, според Дянков

Всеки трети българин ще бъде в пенсионна възраст през 2050, показва доклад на Световната банка.

15.03.2012 | 13:05
Образованието е основна слабост на икономиката, според Дянков

„Преди 10 години висшето ни образование бе на средно европейско ниво, но в момента изоставаме с всяка изминала година. Не виждам особени резултати от гледна точка на качеството и то може да стигне до ниво, при което най-способните ученици излизат навън след средното образование”, заяви финансовият министър Симеон Дянков.

Той посочи качеството на образованието като основна слабост в българската икономика, наред с влошаващата се демографска картина.

„Все по-малко хора издържат пенсионната и здравната система заради застаряването на населението. Този проблем може да бъде решен с увеличаване на работната сила чрез приемане на имигранти от други страни”, заяви финансовият министър.

Стабилните публични финанси и банкова система, са сред силните страни на българската икономика, наред с ниското данъчно бреме, категоричен бе Дянков.

Министърът на финансите участва в представянето на най-новия доклад на Световната банка за това как да се подобри европейският икономически модел. Според документа, представен от главния икономист на институцията за Европа и Централна Азия Индермит Гил, едва 53.9% от хората ще са в трудоспособна възраст през 2050. Демографската прогноза показва, че тогава всеки трети българин ще е в пенсионна възраст.