Италианци влагат 250 млн.лева за газифициране в Западна България

Очакванията са да бъдат присъединени 150 000 битови и промишлени потребители.

15.03.2012 | 10:45
Италианци влагат 250 млн.лева за газифициране в Западна България

(Обновена в 17:30)

"Рила газ" инвестира 250 милиона лева в газифициране на селища от Западна България. Очакванията са да бъдат присъединени 150 000 битови и промишлени потребители. През 2011 дружеството, избра за главен изпълнител италианската компания C.C.C. Bologna с обществена поръчка. Дългосрочната програма за газификация включва проектиране и строително-монтажни дейности общо в 25 града.

Във Враца вече е завършил първият етап на газификацията. Инвеститорите обясниха пред БНТ, че всеки потребител може сам да регулира консумацията и не плаща за общи части на сградата. Като друго предимство се изтъква, че вече няма да има проблеми с неясните критерии на топлинните счетоводители, разходът на синьо гориво се измерва точно и фактурите са опростени.

Газоразпределителната мрежа в Сандански е близо 70 километра. Общата инвестиция ще достигне около 15 млн. лева. Строителството се извършва на два етапа, като част от мрежата ще бъде пусната до края на годината. Общо над 10 000 домакинства и 100 дружества се предвижда да бъдат присъединени.

По време на строителните дейности, основните критики на жителите към изпълнителя бяха, че са оставили незарити големите дупки по улиците. Година по-късно инфраструктурата е напълно възстановена, съобщи за Bulgaria ON AIR заместник-кметът на общината Младен Тимчев.

"Към настоящия момент всички улици в града са асфалтирани. Периодично се извършват огледи на възстановените участъци и в случай, че бъдат констатирани нарушения, фирмите-изпълнители ще бъдат задължени да отстранят всички нередности. Цялостният вид на инфраструктурата на града ще бъде напълно възстановен, каза за Bulgaria ON AIR Елица Бусерска от централата на компанията в София.

През 2011 бяха пуснати в експлоатация част от мрежите в Благоевград, Перник и Враца. През настоящата година това предстои да се случи oще в Дупница и Радомир. Следващият град, в който предстои да започне строителството, е Ихтиман.

......

Собственик на "Рилагаз" е петата по големина в Италия АЧЕГАЗ, която обслужва над 700 хиляди потребители. Освен с газификация, италианците оперират във ВиК сектора, обработват твърди битови отпадъци, както и транспортен превозвач. Справка в "Дакси" показва, че дъщерното дружество - "Рила газ" е изрядно към данъчните, управлява се от Серджо Пантано, Франко Берти и Чезаре Пилон, капиталът възлиза на 17690500 лева. Основната дейност е изграждане и управление на газоразпределителни мрежи в Западна България.