Deutsche Börse бил най-добрият кандидат за държавния дял на БФБ

Не цената, а стратегията за развитие на пазара трябва да е водещият критерий за избор на партньор на българската борса, заяви пред Bulgaria ON AIR основателят на БФБ Виктор Папазов.

15.03.2012 | 08:01
Deutsche Börse бил най-добрият кандидат за държавния дял на БФБ
Deutsche Börse бил най-добрият кандидат за държавния дял на БФБ

Deutsche Börse би бил най-добрият кандидат за приватизацията на държавния дял на Българската фондова борса. Това заяви в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR бившият председател на  Съвета на директорите на Българската фондова борса Виктор Папазов. Причината е, че  БФБ ползва същата система и има потенциал за синергия. Предложеният за приватизация държавен дял от Българската фондова борса би струвал около 8 милиона лева. Реалната цена, която ще бъде постигната обаче зависи от това каква перспектива ще бъде предложена за бизнеса в страната. По думите на Виктор Папазов е погрешно водещият критерий за приватизацията да бъде цената. Според него, „ако държавата не вземе съответните мерки, то приватизацията на БФБ няма да има кой знае какъв резултат, тъй като пазарът е преди всичко отражение на икономиката“.
50.05% от капитала на Българската фондова борса и 43.7% от Централния депозитар ще бъдат предложени за приватизация. Право на участие ще имат борси, борсови оператори или холдингови компании. Сред другите изисквания са да притежават над 50% от регулирани пазари, да не са държавна собственост, но да разполагат с лиценз за търговска платформа. Кандидатите трябва да имат минимум 2 милиарда евро среден месечен общ оборот на пазара на акции и/или средномесечен общ брой деривативни контракти (например върху валута, стоки, цветни метали, индекси и финансови инструменти) от поне 2 милиона броя за последните две години към края на 2011. Водещите критерии за оценка на офертите ще бъдат цената и стратегията за развитие.