3 таксиметрови компании в София ще вдигат цените

Такситата в страната няма да поскъпнат, уверяват от Федерацията на таксиметровите шофьори.

14.03.2012 | 15:05
3 таксиметрови компании в София ще вдигат цените

По-голямата част от такситата в София няма да вдигат цените, увериха от Федерацията на таксиметровите шофьори. "Само три компании – ОК Супер транс“, СВ такси и „Такси С Експрес“, които държат 40 процента от пазарния дял в столицата необосновано искат поскъпване", заяви Яне Янков, председател на федерацията. Според него скокът в цената на горивата за последните 2 години е толкова минимален, че не е аргумент да се вдигат цените. По информация на сдружението, компаниите в страната са заявили, че няма да променят цените.

Собственикът на "За един долар" – Ромео Ценков заяви, че в момента няма да вдига цените, но същевременно призова общинските съветници да повишат пределната цена за превозване в София, която през деня е 1.30 лева на километър, а през нощта – 1.60 лева. Ценков открито обвини общинските съветници, че не са се допитали до таксиметровите компании при определянето на цената.

Варненски таксиметрови шофьори пък решиха да протестират в София на 22 март с искането да бъде завишена максималната граница от 10 години за използване на жълтите возила. Изпратена е молба за разрешение от Столична община. „От Министерство на транспорта ни излъгаха, че Законът ще бъде променен в интерес на таксиметровия бранш, но това не стана и ние ще протестираме. Те спечелиха време, но не спечелиха битката, защото тя едва сега започва и ще я водим до край”, заяви Димчо Иванов, председател на варненския таксиметров синдикат „Авто – 94”.

От Националния съюз на таксиметровите превозвачи заявиха, че няма да подкрепят протеста. Председателят на сдружението - Румен Крумов смята, че искането на варненския синдикат цели да зачеркне усилията от последните 7-8 години за поетапното извеждане на стария парк.

Шефът на „Такси-С-Експрес“ - Васил Славов обяви, че услугата ще поскъпне между 14 и 18 стотинки повече от 1 април, заради скока на бензина, дизела и природния газ. От "ОК Супер транс“ все още се въздържат от коментар.