Катарският бизнес пренебрегна среща с нашите фирми

Въпреки неявяването на местни фирми, партньорството между двете страни този път ще се случи, убеден е Трайчо Трайков.

14.03.2012 | 11:17
Катарският бизнес пренебрегна среща с нашите фирми

(Обновена в 16:00)

Нито един катарски бизнесмен не пожела да се срещне с българските фирми на форум в Доха. Над 100 наши компании заминаха вчера с правителствената делегация, за да представят своите продукти и услуги. Съвместната бизнес среща в центъра на Доха беше открита от енергийния министър Трайчо Трайков, предаде Дарик радио. По предварителни данни трябвало да присъстват 500 местни фирми. "Въпреки неявяването на местни фирми, партньорството между двете страни този път ще се случи", убеден е министърът.

За втори път в емирството се прави държавно посещение от най-високо ниво. Освен това, през последните години са се предлагали редица проекти, но засега без конкретен резултат. Трайков призна, че проектите не се случват, защото се струват малки и не достатъчно изгодни на катарската страна.

Липсата на решение за преноса на втечнен газ от Катар до България все още прави невъзможна доставката му, станало ясно на срещата между премиерите на двете страни.

На среща със земеделския министър Мирослав Найденов, държавната компания "Хасад фууд" е заявила, че иска да отглежда агнета, пшеница и царевица в България. Условието обаче е културите да растат близо до пристанища. "В България има над 30 милиона декара обработваема земя. Има и държавни пасища, което е предпоставка за развитие на животновъдството. Нужни са ни инвестиции в сектора", заявил ресорният министър Мирослав Найденов.