fallback

Превозвачите ще издават билети от апарати, свързани с НАП

Измененията в закона щели да увеличат сивия сектор, смятат от бранша.

13.03.2012 | 13:05

Автобусните превозвачи ще издават билети от апарати, свързани с Националната агенция по приходите. Промяната ще влезе с промените в Закона за автомобилните превози, които правителството е одобрило и внася за гласуване в парламента.

Държавата се надява с корекциите да засили контрола върху отчитането на автомобилните превозвачи, като се предотврати възможността да не се плащат данъци.

Предлага се въвеждането на задължителни минимални реквизити, които трябва да съдържат билетите, използвани за превози на пътници по градските, междуселищните и международните линии.

Неофициално данъчните обясниха, че вероятно ще отпадне билетът, като ценна книга с воден знак и холограми, а за продажбата ще се издава касова бележка.

Приетата промяна е била обсъдена през миналата седмица с автобусните превозвачи. Председателят на Асоциацията на сдруженията в автомобилния транспорт Миролюб Столарски коментира за Bulgaria ON AIR, че това е "лобистка поправка", която щяла увеличи сивия сектор, тъй като много от фирмите ще продължат да работят без апарати. "Още на срещата поставихме евентуалните проблеми, които ще настъпят след приемането на измененията. Нито едно от предложенията не беше взето предвид".

Фирмите ще трябва да заплатят за апарат по 800 лева на автобус. На дневен ред идва въпросът как ще бъдат вързани тези устройства - с кабели ли ще ги връзваме", попита риторично Столарски.

На въпрос дали е обсъждана идея за дистанционно свързване през интернет, председателят на транспортната асоциация заяви, че в някои участъци между Видин и София например няма обхват и на практика апаратите ще останат изключени.

На този етап фирмите не смятат да предприемат протестни действия, ще изчакат решението на парламента с надеждата, че промяната няма да стане факт.

fallback
fallback