fallback

Сянката на рецесията вече се усеща и в България

Намалението на наетите с 15 400 души през миналата година е изцяло за сметка на частния сектор, докато в държавния дори има леко увеличение, констатират експертите на "Райфайзенбанк България".

12.03.2012 | 14:24

Сянката на рецесията в еврозоната, която е вече факт според данните на "Евростат", започва да се усеща и в българската икономика - през последните месеци на 2011 г. в редица отрасли е регистриран спад на производството, печалбата на фирмите намаля, заетостта и инвестициите спадат. Това са констатациите в месечния макроикономически анализ на "Райфайзенбанк България" за януари 2012. 

"Домакинствата и фирмите несъмнено са повлияни от непрекъснатия поток негативна информация, пристигаща от Европа, а спадът в заетостта и нарастващата безработица допълнително утежняват състоянието на слабия вътрешен пазар", коментира главният икономист на банката Калоян Ганев.

В анализа се посочва още, че икономическият растеж през последното тримесечие на 2011 силно се е забавил до едва 0.3% на годишна база и годишният растеж на БВП от 1.7%, е под очакванията на банката, която по-рано прогнозира 2%.

Намалението на наетите с 15.4 хил. души през миналата година, е изцяло за сметка на частния сектор, докато в публичния дори има леко увеличение, констатират експертите на банката.

За изминалата година е налице сериозен спад в размера на нетните преки чуждестранни инвестиции от 1.6 млрд. евро през 2010 до 940 млн. евро за 2011 година.

През януари 2012  банките са депозирали в чужбина 1 млрд. лв. заради силно ограничените възможности за инвестиции в България, се посочва още в доклада. След временния спад на лошите и преструктурираните кредити през декември 2011, през януари 2012 те продължиха да нарастват, като делът им достигна 22.3% от брутните кредити, сочи анализът.

fallback
fallback