До 6 месеца ще е ясна концесията на летище „София“

Предстои да се прекрати концесионната процедура за карготерминала в Пловдив, обяви Ивайло Московски.

10.03.2012 | 18:07
До 6 месеца ще е ясна концесията на летище „София“
До 6 месеца ще е ясна концесията на летище „София“

До 6 месеца трябва да са готови анализите, които да дадат отговор на въпроса дали летище "София" ще бъде дадено на концесия или ще се търси друга форма на публично-частно партньорство, за да се развива компанията. Това съобщи в предаването "Седмицата" на Дарик транспортният министър Ивайло Московски. Той обясни, че това се налага след като дружеството е било осъдено пред Арбитражния съд в Париж да плати неустойка от 38 млн. долара за неплатени дейности на строителя на пистата на Терминал 2.  Арбитражният съд все още не се е произнесъл окончателно, но по всяка вероятност летището ще трябва да плати обезщетението.

„Това обезкръвява дружеството и налага да се търсят други варианти за инвестиции, защото очевидно няма как а се развива чрез собствените си приходи“ обясни Московски.

Засега няма решение дали летищата в София и Балчик ще се предлагат заедно. „Това зависи от конкретния интерес на инвеститорите“, посочи министърът. Само преди седмица обаче заместник-министърът на транспорта Камен Кичев обяви, че Летищата в София и Балчик ще бъдат отдадени на концесия в пакет.

Според Московски за другите летища, за които има обявени вече процедури, няма никакъв интерес от бизнеса. Предстои да се прекрати концесионната процедура за карготерминала в Пловдив и да се обяви за цялото летище, обяви още министърът.