fallback

Лоби в "Булгаргаз" спъвало газовата връзка с Турция, твърдят енергетици

Участието в "Южен поток" означава, че се отказваме от партньорството с Украйна, смята политологът Огнян Минчев.

09.03.2012 | 14:03

Газовата връзка с Турция се бави повече от три години заради мощно лоби в "Булгаргаз", твърдят енергетици. Сред двигателите на тази теза е политологът Огнян Минчев. "Парите и интересите на "Газпром", които се защитават в България чрез "Булгаргаз", са сладки, но действията на тези чиновници, не може да останат безнаказани". Според политолога, участието в проекта „Южен поток“ на практика означавало, че се отказваме от  Украйна като партньор в енергетиката.

Още преди две години и половина турска фирма е искала да стои газопреносната мрежа между София и Анкара. Според експертите, ако проектът беше реализиран, досега да сме се откъснали от влиянието на руснаците. Едва в края на миналата година двете правителства задвижиха проекта, след като подписаха споразумение за изграждането на тръбата с капацитет между 1 и 3 милиарда кубически кубически метра.

"Държавата прави козметични промени в закона за енергетиката. С тях се бетонира монополното положение на "Газпром" за следващите поне 15 години, смята Христо Казанджиев.

Бившият шеф на "Булгаргаз" – Васил Филипов, е на мнение, че се води абсолютно неадекватна политика за намаляване на цената на газа и по отношение на алтернативните източници за доставка. Правителството трябва да предприеме действия за осигуряване на синьо гориво и от съседна Румъния, препоръчва експертът.

Според Филипов, държавата е напълно безпомощна в преговорите с руския монополист. Неговото предупреждение, че скок в цената на газа може да има по всяко време заради непредвидими външни фактори – като евентуални военни действия в Близкия изток или пък динамиката на долара.

fallback
fallback