България може да загуби 4.5 млрд. евро от вятърна енергия

Спекуланти бързат да си пробутат проектите за възобновяема енергия преди законовите промени, предупреждават от Българската ветроенергийна асоциация.

08.03.2012 | 12:42
България може да загуби 4.5 млрд. евро от вятърна енергия
България може да загуби 4.5 млрд. евро от вятърна енергия

Съмнителни фирми сключват договори за присъединяване на ветрогенератори към енергийната система на страната, използвайки забавянето на промените в Закона за енергията от възобновяеми източници. Предупреждението отправиха от Българската ветроенергийна асоциация. Според вътрешно разследване на неправителствената организация три големи фирми са сключили предварителни договори за присъединяване към мрежата, без да отговарят на нормативните изисквания. От инвеститорите се изисква да имат задължително влязъл в сила Подробен устройствен план, да докажат документ за собственост върху земята и да предоставят депозит в полза на електроразпределителното дружество. Единият от тези проекти е за вятърен парк в Добруджа, заяви председателят на асоциацията Николай Николов. Името на фирмите не беше споменато.

Големи компании са заявили в разговори с асоциацията, че ще изчакат с реализацията на проектите, докато държавата осигури стабилен инвестиционен климат и спре да прави законодателни промени на парче.

България може да загуби 4.5 милиарда евро от сериозни инвеститори, докато по "втория начин" се сключват предварителни договори със спекуланти, чиято единствена цел е след няколко години да продадат бизнеса си на трета страна", смята Николов. Той предупреждава, че съмнителните зелени проекти ще доведат до ново отчетливо поскъпване на тока в рамките на две-три години.

От асоциацията са изпратили предложение до премиера за сформиране на експертна комисия, която да провери договорите на фирмите, които предстои да бъдат присъединени към мрежата през юли. Браншовиците имат съмнения, че близо половината от тях са със сериозни пропуски.

В началото на годината от енергийното министерство заявиха, че в близко бъдеще предстои да бъдат присъединени 4700 мегавата мощности от вятър и слънце. Някои инвеститори обаче изразиха опасения, че произведеният ток няма да им бъде изкупен. Държавата гарантира с промените в Закона за ВЕИ, че няма да има неизкупен ток.

Два соларни парка по 20 мегавата влизат в експлоатация oт днес край Велико Търново. Южнокорейските компании SDN Company и KOSEP са вложили 154 милиона евро.