Шистовият газ ще ни откъсне от монопола на "Газпром", смята експерт

Отказахме се от добива на шистов газ – нещо, което не направи нито Полша, нито Румъния, подчертава Димитър Иванов.

02.03.2012 | 09:25
Шистовият газ ще ни откъсне от монопола на

България има две възможности, чрез които да се освободи от руския газов монопол – да инвестира в собствен добив или да разреши проучванията на шистов газ, заяви в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR енергийният експерт Димитър Иванов. "Отказахме се от добива на шистов газ – нещо, което не направи нито Полша, нито Румъния". Според него Франция се отказала, защото навлизането на шистовия газ застрашавало печалбите от ядрените централи.

Преди месец председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски потвърди тезата на Иванов, че пълната забраната за проучване и добив на шистов газ е грешка.

По отношение на преговорите на държавата с "Газпром" за намаляване на цените на доставките, Иванов определи предложението от десет процента като "смешно". За него посещението на шефа на компанията Алексей Милер не е изненада, тъй като представители на монополиста от доста време обикаляли в Европа, за да предлагат същото намаление.

Руснаците осъзнават, че шистовият и втечненият газ, застрашават дългосрочната политика на "Газпром", който за да запази ключовите позиции на Стария континент, прибягва да намаление на цените, смята Иванов.