Audi отчете рекордна печалба

Продажбите на германската компания са скочили с 19.2% през 2011.

02.03.2012 | 08:14 Редактор: Константин Томов
Audi отчете рекордна печалба

Германският автомобилен гигант Audi отчете най-успешната година в историята си и потвърди, че затрудненията на европейската икономика не засягат производителите на луксозни стоки. На годишната си отчетна конференция в Инголщад компанията обяви рекордни продажби за финансовата 2011 година - над 1.3 милиона автомобила, и рекордна оперативна печалба - 5.3 млрд. евро. Годишният оборот на Audi надхвърля 44.1 милиарда евро, а нормата на печалба е скочила от 9.4 на 12.1%.

"Никога преди не сме имали толкова голям ръст в доставките в рамките само на една година", отбеляза председателят на борда на директорите Руперт Щадлер. През 2010 марката пласира 1.092 млн. автомобила - с 19.2% по-малко. "Искаме да продължим по този път и през 2012, и да растем с по-бърз темп от пазара като цяло", добави Щадлер. Финансовият директор Аксел Щротбек наблегна върху повишената норма на печалба и подчерта, че с този показател Audi е "една от най-доходните компании в автомобилния сектор".

Рекордните резултати са добра новина за работниците и останалите служители на Audi. По споразумението за разпределение на печалбата те ще получат премии в среден размер 8 251 евро.

През 2012 компанията планира да представи на пазара 18 нови модела, включително Sportback версия на А1 и новото поколение на компактния A3.

Audi, която е част от групата на Volkswagen, ще инвестира 13 млрд. евро в следващите четири години за разширяване на производствения капацитет. Сегашният цех в унгарския град Гьор ще се превърне в пълноценен завод, който да произвежда А3 от догодина. Осем милиарда евро ще бъдат вложени в германските предприятия на Audi в Инголщад и Некарсулм. В момента компанията строи и втория си завод в Китай - в южния град Фошан. Очакванията са през 2012 да бъдат създадени около 1200 нови работни места в системата на Audi.