България е с най-сивата икономика в ЕС

Ако страната ни се справи с нелегалния сектор, ще може за 3 години да изплати целия си държавен дълг, показва проучване.

01.03.2012 | 17:31
България е с най-сивата икономика в ЕС
България е с най-сивата икономика в ЕС

България има най-голям сив сектор в Европейския съюз, показва изследване за събираемостта на данъците в ЕС, направено по поръчка на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.  Според проучването върху едно от три евро у нас не се плащат данъци. Докладът показва, че ако България се справи със сивия сектор, тя би била в състояние за 3 години да изплати целия си държавен дълг.

12.7 млрд. евро през 2009 или 35.3% от БВП не са били обложени, сочат данните, което означава, че бюджетът е бил ощетен с 3.7 млрд. евро. Това би запълнило дупката в хазната от този период, която възлизаше на 2.3 млрд. лева и дори щеше да има излишък.

След нас се нареждат Румъния с дял на сивата икономика от 32.6% от БВП и Литва с 32%. Средните нива в ЕС са 22 на сто от БВП на съюза. Най-добре събират данъците в Люксембург и Австрия, където над 90% от дължимите суми отиват в хазната.

Депутатите социалисти публикуваха изследването в навечерието на започващата в Брюксел среща на върха на ЕС, за да призоват европейските лидери да се ангажират с намаляване на процента на неплащане на данъци наполовина до 2020 година.

От прочуването става ясно още, че в момента в ЕС всяка година се губят 1 трилион евро от неплащане и укриване на данъци.

Анализът показва още, че най-ниска е данъчната тежест в Румъния, Ирландия и Словения, а България ги следва с 28.9%, което противоречи с твърденията на повечето икономисти, че по-ниските налози водят до по-висока събираемост.