Опозицията не вярва руският газ да поевтинее

Правителството води проруска политика и няма да има намаление, твърди лидерът на СДС Мартин Димитров.

01.03.2012 | 16:20 Редактор: Петко Трухчев
Опозицията не вярва руският газ да поевтинее

Правителството не е в позицията да договори по-ниски цени за доставките на руски газ, смята опозицията в парламента. Реакцията идва ден след посещението на шефа на "Газпром" Алексей Милер. Икономическият министър Трайчо Трайков заяви, че се водят преговори с руснаците и до месец-два ще станат ясни резултатите. Настоящите договори изтичат в края на годината, а новите ще бъдат сключени директно между "Газпром експорт" и "Булгаргаз".

Бившият икономически министър Петър Димитров смята, че по-ниските цени е можело да се договорят още през 2011. "Непредвидимостта в преговорите между "Газпром" и правителството дават несигурност за бизнеса. Без натиск от Брюксел, Москва няма да намали драстично цените за газа за България".

Сините също са убедени, че няма да се намалят цените. "Правителството води проруска политика и няма да има намаление на доставките на газ. Сценарият е да се покажат руснаците като лоши", смята синият лидер Мартин Димитров.

Като аргумент при преговорите, освен по-ниските цени за западните страни, правителството трябвало да акцентира върху края на руския монопол с очакваното завършване на алтернативните газови връзки със съседните страни, изтъкна председателят на енергийната комисия към парламента. Димитров изготвял анализ с колко би трябвало да поевтинее газът.