Половината общини ще получат пари от концесии

427 договора са сключени за добив на подземни богатства, съобщи енергийният министър Трайчо Трайков.

01.03.2012 | 13:06
Половината общини ще получат пари от концесии
Половината общини ще получат пари от концесии

130 общини ще получат пари от концесии. С изменението на Закона за подземните богатства през миналата пролет, местните власти получават половината от концесионното възнаграждение. Другата промяна беше свързана с учредяването на единен контролен орган, под шапката на Министерството на икономиката, който следи за изпълнението на договорите. Преди това, няколко министерства се занимаваха с проблемите на подземните богатства.

Управниците на пет от общините с най-големи суми получиха днес чековете от енергийния министър Трайчо Трайков. По сметките на Челопеч и Раднево ще влязат над 2 милиона лева, а Панагюрище, Гълъбово и Етрополе - над милион и половина.

За 2011 общините са получили близо 24 милиона лева от концесионни плащания, отчете министърът. Към днешна дата са сключени 427 договора, а инвеститорите са заявили да вложат близо 175 милиона лева.

Кметът на Гълъбово Николай Тонев обеща да вложи парите за здравеопазване и за подобряване на екологичната обстановка в региона. Колегата му от Челопеч – Алекси Кесяков заяви, че мисли стратегически и ще вложи парите в проекти, чиито ефект щял да се усети, след като бъдат затворени предприятията.