Gеneral Motors ще купи 7% от Peugeot?

Сделката ще бъде обявена официално до дни.

29.02.2012 | 12:55
Gеneral Motors ще купи 7% от Peugeot?

General Motors е на път да купи 7% от френския концерн PSA Peugeot Citroen, съобщава Bloomberg. Очаква се сделката ще бъде обявена в идните дни, като в договора ще има клауза, забраняваща на GM да придобива по-голяма част от акциите на французите, без изричното съгласие на останалите акционери.

Сътрудничеството между GM и Peugeot се очаква да доведе до съвместни разработки и обмен на двигатели и технологии. Чрез новия договор за сътрудничество, най-големият автомобилен производител в света ще се опита да съживи трупащата загуби Opel, а французите имат намерение да използва финансовата инжекция, за да намалят дълговете си.

Peugeot има договор и с BMW, който включва доставката на двигатели за MINI и съвместната разработка на хибридни технологии. „GM и Peugeot искат да демонстрират близки отношения, а не просто да създават съвместни проекти, каквито Peugeot развива с BMW,” коментира анализаторът Юрген Пипер от базираната във Франкфурт Bankhaus Metzler. „Мечтаният партньор на Peugeot – BMW – явно не е бил заинтересован купувач, така че те са преминали към GM. Това е брак по сметка,” допълва още той.