Германски данъчни ще събират налозите в Гърция?

Правителството в Берлин планира да изпрати 160 доброволци в Атина, които помогнат за развиването на модерна данъчна администрация в южната ни съседка.

26.02.2012 | 12:15
Германски данъчни ще събират налозите в Гърция?
Германски данъчни ще събират налозите в Гърция?

Над 160 данъчни инспектори от Германия са заявили желание да работят като доброволци в евентуална мисия в Гърция, на която да помогнат на властите в Атина по-ефективно да събират данъците и таксите си, съобщи финансовото министерство в Берлин, цитирано от Reuters.

Предложението рискува да раздразни още повече гърците, които дори сравняват германските  лидери с нацисти. Южните ни съседи силно се разгневиха и на идеята на Ангела Меркел  да бъде назначен специален "бюджетен комисар", който да следи начина, по който Атина харчи парите си, посочва още Reuters .

Международните кредитори на Гърция смятат, че огромният публичният дълг на страната е натрупан и заради това, че гърците масово укриват или не плащат данъците си. Според доклад на Европейската комисия от ноември, неплатените налози в страната възлизат на над 60 млрд. евро, което е 25% от БВП. Всяка година не се плащат 15-20 млрд. евро данъци, а масово работещите като лекари, нотариуси и инженери отчитат пред данъчните приходи под облагаемия минимум, посочват експертите от Брюксел.

В началото на годината Атина огласи списък с 4000 от най-големите длъжници, включително популярен поп певец и баскетболна звезда. Общите им задължения са над 15 млрд. евро.

Правителството в Берлин обяви, че ще помогне на Гърция да развие модерна данъчна администрация. Според информацията вече се обсъждат кандидатурите на 160 доброволци.  

Не е ясно обаче дали Атина ще приеме подобен вид помощ.