Робърт Зелик е умерен оптимист за икономическото развитие

Настоящият президент на Световната банка отрече да има пръст в подбора за заместника си.

25.02.2012 | 11:26
Робърт Зелик  е умерен оптимист за икономическото развитие

Президентът на Световната банка Робърт Зелик заяви, че перспективите за световния икономически растеж остават донякъде положителни и  зависят от стабилизирането на Европа и от успокояването на цените на петрола. „Аз съм умерен оптимист. Нашите прогнози са, че ръстът може би ще се забави малко през тази година,” заяви Зелик в Сингапур, цитиран от Reuters. 

Според него американската икономика набира инерция. Променливите са породени от това доколко Европа ще се справи с трудностите през тази година, уточни още той.

Зелик посочи ощe, че Китай има проблеми с пазара на недвижимите имоти, но вероятно процесът ще завърши благоприятно.  Според него е много важно как ще се променят цените на енергийния пазар в условията на политически риск и дали Европа ще успее да реши проблемите си с дълговата криза. 

Настоящият президент на Световната банка отрече да има пръст в подбора за заместника си. Той обаче подчерта, че aко финансовата институция бъде оглавена от американец, ще е добре, както за САЩ, така и за банката, тъй като най-голямата икономиката ще е представена в ключови международни институции.
Процесът по обявяване на номинации за нов президент на Световната банка започна преди седмица. Право да номинират кандидат имат представителите на 187 страни-членки във финансовата институция.

Робърт Зелик подчерта, че иска САЩ „да усеща чувството за отговорност за международната система“. В този смисъл, ако бъде излъчен подходящ американски кандидат „мисля, че ще е добре, както за Америка, така и за банката,” коментира президентът на Световната банка и подчерта,че ръководните позиции в ООН, Световната търговска организация, Международния валутен фонд, регионалните банки за развитие не се управляват от американци.

Към момента държавният секретар Хилъри Клинтън и бившият съветник на Белия дом по икономическите въпроси Лорънс Съмърс са сред най-спряганите имена за поста. В същото време страни като Бразилия и Филипините настояват за промяна на десетилетната традицията, според която ръководния пост на световната банка се поема от американец, а на Международния фонд от европеец.