Гражданите да финансират бюджета, предложи Синята коалиция

Достатъчно е само 2 милиарда лева от 28-те милиарда депозити да се превърнат в облигации, обяснява Иван Костов.

24.02.2012 | 17:12
Гражданите да финансират бюджета, предложи Синята коалиция
Гражданите да финансират бюджета, предложи Синята коалиция

От Синята коалиция предлагат гражданите да купуват държавни ценни книжа с цел да бъдат привлечени около 2 милиарда лева в бюджета. Идеята подкрепи и президентът Росен Плевнелиев. Според държавния глава, за да се намалят рисковете, свързани с евентуална ликвидна криза в държавата, трябва да се търси национална програма и възможност за добра комбинация между вътрешно и външно рефинансиране. Коментарът за облигациите стана по време на срещата между президента Росен Плевнелиев и ръководството на Синята коалиция, с което беше поставено началото на двустранни разговори по инициатива на президента с парламентарно-представените политически сили.

Според лидера на ДСБ Иван Костов, ако еврооблигациите се продават при лихва от 6.25%, "българските граждани, ще имат доверие в държавата, да купуват държавни ценни книжа".

По думите му от съществуващите 28 милиарда лева  депозити на граждани в банки, е достатъчно 2 милиарда лева да се превърнат в облигации и да подпомогнат държавата.

През следващата година правителството предстои да отдели 2 милиарда лева за рефинансиране на външния дълг. Затова според президента Росен Плевнелиев трябва да се търси национална програма и добра комбинация на вътрешно и външно рефинансиране. Само така по думите му ще се намалят рисковете, свързани с евентуална ликвидна криза в държавата.
По думите на лидера на СДС Мартин Димитров „България спешно има нужда от план и не може той да включва изразходване на Сребърния фонд.“

Според някои икономисти моментът не е подходящ държавата да се финансира и от вътрешния пазар, тъй като така ще се изземат пари, които са нужни на държавата в момент на криза.