Част от Сребърния фонд в акции на компании

Във фонда са натрупани 1.8 милиарда лева за пенсии.

24.02.2012 | 16:18 Редактор: Петко Трухчев
Част от Сребърния фонд  в акции на компании
Част от Сребърния фонд в акции на компании

Активите на Сребърния фонд за пенсии са милиард и осемстотин хиляди лева, съобщи днес в парламента министърът на финансите Симеон Дянков. "Новите инвестиционни възможности пред фонда ще доведат до по-високата доходност, тъй като при депозит в БНБ те носят ниски приходи заради лихвата на съхранение близка до нула".

Законодателните промени предвиждат до 60 процента от средствата на фонд да бъдат инвестирани в държавни и общински ценни книжа.

Предлага се още фондът да може да инвестира и до 10 процента от средствата си в акции на компании, търгувани на Българска фондова борса. Спорният въпрос е обаче доколко е разумно средствата да отиват основно за покриване на нуждите на правителството.

Предшественикът на Дянков - Пламен Орешарски, определи идеята като катастрофална, тъй като това ще позволи с парите за пенсии да се изкупува държавен дълг.

Двамата финансисти влязоха в остър спор по темата доколко са нискорискови ценните книжа. Орешарски посочи за пример Гърция, чиито активи до преди 2 години се оценяваха по съвсем друг начин. Дянков обаче е твърд в намеренията си да пренасочи парите за пенсии, тъй като при депозит в БНБ и без това ниската лихва се стопява от годишната инфлация.