Газовата връзка с Гърция под въпрос

И "Набуко", и "Бургас - Александруполис" са изначално сгрешени като проекти, твърдят от Българското геополитическо дружество.

23.02.2012 | 14:14
Газовата връзка с Гърция под въпрос

Газовата връзка между Комотини и Димитровгад, която трябва да намали зависимостта на България от доставките на руски газ, е на път да пропадне, твърди Пламен Димитров, председател на Българското геополитическо дружество в отговор на Bulgaria On Air. Според Димитров това е заключението от публикуваното миналата седмица съобщение, че акционерите на италианския газопровод ITGI се отказват от проекта.

Българското правителство трябва да насочи усилия за алтернативно трасе от Турция, коментира Пламен Димитров. Преди няколко месеца София и Истанбул подписаха споразумение за изграждане на междусистемна връзка с малък капацитет, която да пренася между един и три милиарда кубически метра газ.

Димитров добави още, че така и не е получил ясна аргументация защо правителството се отказва от проекта "Бургас - Александруполис". Мотивът се крепял на евентуалните приходи за България от тръбата. "За мен е незнайно как са изчислени 35 милиона долара годишно. Екологичната обосновка също не е достатъчна, за да се откажем с лека ръка".

Правителството трябвало да изиска гаранции от руските партньори, че могат да запълнят нефтопровода. "Подобно на "Набуко", и този проект е изначално погрешен. В него не присъства нито една компания, която добива нефт в Казахстан, а там основен играч е познатата Chevron. Трябваше правителството да търси преговори с американците или с държавната нефтена компания на Казахстан, за да подсигури тръбопровода", смята Димитров.