Нов план за развитие струва на София 960 хил. лева

Подготвя се предложение за премахване на климатиците от фасадите на общинските сгради.

22.02.2012 | 14:55
Нов план за развитие струва на София 960 хил. лева
Нов план за развитие струва на София 960 хил. лева

Нов план за развитие София ще бъде изготвен до лятото на 2013. Основната цел на документа е да бъдат набелязани ключовите проекти, по които ще се кандидатства през следващия програмен период - 2014-2020. "Има неписано правило, че проектите, непопаднали в интегрирания план, почти е невъзможно да получат европейско финансиране", заяви главният архитект на София Петър Диков. 

Двайсет и трима експерти от консорциум "София XXI" ще работят по документа. Компанията е избрана с конкурс, като три фирми са участвали. По време на пресконференция от общината не пожелаха да назоват останалите кандидати.

През следващите години ще се привличат инвеститори за бившите промишлени зони. Приоритетен ще бъде участъкът между булевардите "Витоша", "Мария Луиза" и "Патриарх Евтимий". Бюджетът на проекта е близо 961 хиляди лева, част от която са отпуснати по Оперативна програма „Регионално развитие“.

Петър Диков съобщи още, че се подготвя предложение за премахване на климатиците от фасадите на общинските и държавните сгради. "В цяла Европа ние сме единствените с климатици по сградите, дори в европейската част на Турция няма такова нещо". До лятото предложението ще бъде внесено, а от края на годината ще започне да се прилага.