fallback

1.3 млн. лева, за да научи правителството правилно ли ни таксува

Кабинетът търси частен консултант, за да преосмисли току-що утвърдената нова методология за административните такси.

22.02.2012 | 11:46 Автор: Ралица Пейчева

Правителството ще наеме частна фирма, за да се информира дали ни таксува правилно, научи Bulgaria On Air. Обществената поръчка, на стойност 1.337 млн. лева, дори вече е обявена официално чрез "Държавен вестник".

Частният консултант ще трябва да направи преглед на нормативната уредба, регламентираща събирането на всички видове държавни такси, и да изготви доклад в кои шест страни в ЕС се прилагат най-добрите методи за изчисляването им. Освен това изпълнителят на поръчката се натоварва да организира две посещения на 12-членни екипи чиновници в други държави от ЕС за усвояване на опит, да изготви препоръки за нова политика за таксите и да организира кръгли маси по темата.

Обществената поръчка е част от проект „Политика за таксите в съответствие с обществените отношения – условие за добро управление”, реализиран с безвъзмездната финансова помощ на европейската Оперативна програма “Административен капацитет”.

Според минималните изисквания, участниците трябва да са реализирали оборот не по-малко от 800 000 лева от консултации и анализи на правни или финансово-икономически теми за последните три финансови години.

От кандидатите се изисква да представят препоръки и списък на сключените си договори за последните три години.

Идеята за наемане на външен консултант е донякъде учудваща, защото кабинетът само преди месец утвърди нова методология за изчисляване на таксите. Според нея те ще покриват само разходите за извършване на конкретната услуга и няма да се ползват като средство за набавяне на допълнителни приходи от държавната администрация, както обясни икономическият министър Трайчо Трайков. Новите тарифи вече се изчисляват и трябва да влязат в сила през 2013. Сега излиза, че и тази нова методология не е окончателна, щом правителството ангажира консултант, който да му помогне в изготвянето на още по-нова.

Твърде високите административни такси отдавна са един от основните упреци на бизнеса към правителството. Доклади на Световната банка и на Българската стопанска камара нееднократно са подчертавали този проблем. Междувременно различни калкулации показват, че за последното десетилетие държавните такси у над са скочили с над 70 на сто.

fallback
fallback