1.3 млн. лева, за да научи правителството правилно ли ни таксува

Кабинетът търси частен консултант, за да преосмисли току-що утвърдената нова методология за административните такси.

22.02.2012 | 11:46 Редактор:
1.3 млн. лева, за да научи правителството правилно ли ни таксува
1.3 млн. лева, за да научи правителството правилно ли ни таксува

Правителството ще наеме частна фирма, за да се информира дали ни таксува правилно, научи Bulgaria On Air. Обществената поръчка, на стойност 1.337 млн. лева, дори вече е обявена официално чрез "Държавен вестник".

Частният консултант ще трябва да направи преглед на нормативната уредба, регламентираща събирането на всички видове държавни такси, и да изготви доклад в кои шест страни в ЕС се прилагат най-добрите методи за изчисляването им. Освен това изпълнителят на поръчката се натоварва да организира две посещения на 12-членни екипи чиновници в други държави от ЕС за усвояване на опит, да изготви препоръки за нова политика за таксите и да организира кръгли маси по темата.

Обществената поръчка е част от проект „Политика за таксите в съответствие с обществените отношения – условие за добро управление”, реализиран с безвъзмездната финансова помощ на европейската Оперативна програма “Административен капацитет”.

Според минималните изисквания, участниците трябва да са реализирали оборот не по-малко от 800 000 лева от консултации и анализи на правни или финансово-икономически теми за последните три финансови години.

От кандидатите се изисква да представят препоръки и списък на сключените си договори за последните три години.

Идеята за наемане на външен консултант е донякъде учудваща, защото кабинетът само преди месец утвърди нова методология за изчисляване на таксите. Според нея те ще покриват само разходите за извършване на конкретната услуга и няма да се ползват като средство за набавяне на допълнителни приходи от държавната администрация, както обясни икономическият министър Трайчо Трайков. Новите тарифи вече се изчисляват и трябва да влязат в сила през 2013. Сега излиза, че и тази нова методология не е окончателна, щом правителството ангажира консултант, който да му помогне в изготвянето на още по-нова.

Твърде високите административни такси отдавна са един от основните упреци на бизнеса към правителството. Доклади на Световната банка и на Българската стопанска камара нееднократно са подчертавали този проблем. Междувременно различни калкулации показват, че за последното десетилетие държавните такси у над са скочили с над 70 на сто.