Автомобилният завод в Ловеч стартира производство

До 2014 съоръжението в покрайнините на Ловеч ще произвежда по 50 000 автомобила годишно и ще осигури 2000 работни места.

21.02.2012 | 16:29
Автомобилният завод в Ловеч стартира производство

Днес бе открит заводът за автомобили на Litex Motors. Той се намира в ловешкото село Баховица и в него ще бъдат произвеждани модели на китайската марка Great Wall. В предприятието ще работят над 120 служители, които първоначално ще сглобяват три модела – компактният хечбек Voleex C10, кросоувърът Hover H5 и пикапът Steed 5. Година по-късно портфолиото ще бъде разширено с още три модела. Засега заводът ще задоволява търсенето в България и околните страни, а впоследствие продукцията ще бъде изнасяна и в цяла Европа.

През първата година от конвейера на завода ще слязат около 2000 автомобила, като плановете са до 2014 капацитетът да бъде увеличен до 50 000 автомобила. До този период ще бъдат открити около 2000 работни места.
Без да се включва земята, на която е построен заводът, инвестицията за построяването му е в размер на 55 млн. лева, като през следващите две години се очаква тя да нарасне до 170 млн. лева.

Great Wall вече има дилърска мрежа в България със 17 представителства, които вече са продали 300 автомобила. Те обаче не са българско производство, а са доставени от Китай. Според Иво Деков от маркетинг отдела на Литекс Моторс, България е избрана като подходяща дестинация за позициониране на завода, заради сравнително евтината работна ръка, стратегическото си географско положение и членството си в Европейския съюз.

Заводът бе открит от министър-председателя Бойко Борисов, който заяви, че поне милиард евро китайски инвестиции ще влязат в България и заводът е първата стъпка това да се случи. На събитието присъстваха още министърът на икономиката Трайчо Трайков, президентът и изпълнителен директор на Great Wall Motors Ван Фън Йн, както и посланикът на Китай Гуо Йеджоу.