Безработните предприемачи се увеличават

Близо половината от хората в трудоспособна възраст у нас не работят.

21.02.2012 | 14:10
Безработните предприемачи се увеличават

Все повече предприемачи не успяват да доведат до печалби бизнеса си и остават без работа,  показват данните на Националния статистически институт за работната сила. През последното тримесечие на миналата година броят на заетите лица намалява, като в по-голяма степен процесът засяга хората, които са имали собствен бизнес или извършват друга самостоятелна дейност, отколкото обикновените наемни работници.

За цялата година хората, които работят за своя сметка са намалели с 10.2%, докато наетите лица са намалели с 1.1%.

Самостоятелно заетите намаляват с 38.7 хил., докато наетите - само с 29.8 хил. за година. Трябва да се уточни също, че от предприемачите са едва 10% от всички работещи, а наетите са 88%. 
В частния сектор се трудят 72.5% от официално работещите, което е 1.995 млн. души, а в обществения сектор са заети 27.5% от служителите или 717 хил. души.

От всички 2.955 млн. работещи висшисти са 27.3%, със средно образование - 61.2%, а с основно или по-ниско - 11.5%. Съкращенията са засегнали и образователни степени. 

Данните за зимните месеци на миналата година показват, че тенденцията по намаляване на работещите се запазва, а близо половината от хората в трудоспособна възраст у нас не работят.