100 млн. лева трябват за качествен ток в София

Столичани трябва да бъдат подготвени, че електричеството може да спира всеки ден.

21.02.2012 | 12:23
100 млн. лева трябват за качествен ток в София
100 млн. лева трябват за качествен ток в София

КАБЕЛИ НА ПОЛОВИН ВЕК

Софиянци трябва да бъдат подготвени, че токът може да спира всеки ден. Причината е, че кабелите, по които протича са на възраст 30-40 години. В момента състоянието на мрежата не е подготвено за резките климатични промени. За цялостната модернизация на мрежата са необходими сто милиона лева.

От общината признаха по време на кръгла маса, че до момента се е работело на принципа "когато се наложи заради авария и където може да се пооправи".

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е дала разпоредби да се мисли в перспектива за развитието на мрежата, защото на много места се оказва не само, че съоръженията са стари, опасни и на неподходящи места. Такъв е случаят със стълб високо напрежение, който стои на тротоара на околовръстното шосе повече от 40 години.

ИНВЕСТИЦИИ И ПРИОРИТЕТИ

На територията на София има 23 подстанции и 30 километра кабели с високо напрежение, които всеки един момент могат да оставят 110 хиляди души на тъмно, предупреди Стефан Апостолов от електроразпределителната компания. Предстои изграждане на нови 7 подстанции.

Приоритет за общинската администрация е енергоспестяването. През 2012 ще бъдат санирани училища и детски градини с пари по Оперативна програма "Регионално развитие" и международния фонд "Козлодуй".

ТОК ОТ ВЕИ

Главният архитект Петър Диков съобщи, че се мисли и по проекти за намаляване на потреблението, като се инвестира в алтернативни източници. Общинските сгради разполагат с обща площ от 350 хиляди квадратни метра, на които ще се поставят слънчеви панели. Покривите на блоковете пък разполагали с 2 милиона кв. метра площ.
Алтернативен ток може да се добива и от коритото на Перловската река, където по нейните стъпала има потенциал за мини водни централи.

Изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Иван Йотов апелира да не се мисли само на територията конкретното дружество, а по-глобално. "Държавата, CEZ, EON, EVN трябва да помислят как с общи усилия трябва да се подобри мрежата в национален мащаб, за да има качествен ток".