fallback

Фалшификати за 6 трилиона долара иззети в Цюрих

Измамници се надявали да ползват подправените щатски държавни облигации като обезпечение по заеми.

18.02.2012 | 15:31

Италиански и швейцарски полицаи са иззели фалшиви ценни книжа на стойност 6 трилиона щатски долара, съобщава прес-службата на регионалното поделение за борба с икономическите престъпления на град Потенца, цитирана от Reuters. Акцията е проведена в Цюрих и при нея са арестувани осем италиански граждани, на които ще бъдат повдигнати обвинения за измама в големи размери.

Заловените книжа са много умели имитации на държавни облигации на САЩ, издадени през 1934. По данни на полицията фалшификатите идват от Хонконг. В течение на две години следователите от секцията „антимафия” Франческо Базентини и Лаура Триаси са проследявали движението на тези финансови средства, следи от които са намерени и в рамките на операция „Вулкан”.

За по-голяма убедителност контейнерите с документите били копие на историческите кутии от черно дърво, в които са се съхранявали международните финансови споразумения, подписани във Версай през 1919 година. На тях е имало поставени и бронзови плочки с надпис Chicago, Illinois, Federal Reserve Bank. Вътре се намирали документите в комплект от по 250 листа в железни поставки с восъчен печат.

Служители на посолството на САЩ в Италия са поискали няколко седмици, за да се установи фалшификацията. В материалите по делото фигурират както американски, така и облигации на Италия, Германия, Хърватия, Гърция и няколко страни от Далечния Изток.

Според разследването измамниците се надявали да използват фалшивите облигации като обезпечение по банкови заеми. Въпреки колосалната стойност на книжата (колкото половината брутен дълг на САЩ), експерти коментираха пред Reuters, че измамата не би повлияла кой знае колко на финансовите пазари.

fallback
fallback