fallback

Инвестициите се сринаха със 714 млн. евро

Икономическият ръст за 2011 е два пъти по-нисък от прогнозите на Симеон Дянков.

15.02.2012 | 15:06 Автор: Ралица Пейчева

С над 714 млн. евро по-малко инвестиции са дошли в България за 2011, показват данните на БНБ. Чуждите капитали за цялата изминала година възлизат на 1.064 млрд. евро, на фона на 1.77 млрд. евро за 2010, която се спрягаше за най-тежката година от кризата.

Само през декември инвестициите са намалели със 130 млн. евро, спрямо последния месец на 2010 година.

В същото време българските фирми са вложили зад граница със 125 млн. евро повече. Нашите компании са инвестирали извън страната почти 200 млн. евро за периода януари – декември 2012.

Чужденците пък са инвестирали 246 млн. евро в български имоти, което е с 21 млн. евро повече, отколкото през 2010.

Най-много капитали идват от Австрия (553.3 млн. евро), Нидерландия (331.2 млн. евро) и Русия (179.4 млн. евро). Продължава обаче тенденцията огромни средства да изтичат към Германия, Унгария, Великобритания за погасяване на фирмени заеми.

Според икономиста Петър Чобанов, подобен срив на инвестициите ще доведе до допълнително декапитализиране на икономиката, намаление на разполагаемото обезпечение и затруднения в кредитирането.

Анализаторите обясняват "бягството" на свежи пари с несигурността в еврозоната и ЕС и неясните сигнали на правителството.  Драстичният срив в преките инвестиции ще доведе и до още по-големи проблеми на пазара на труда, а оттам и до още по-свито потребление.

Междувременно стана ясно, че брутният вътрешен продукт на България през четвъртото тримесечие на 2011 е нараснал с 0.4% спрямо предходното тримесечие. Според предварителните данни на Националния статистически институт за цялата 2011 БВП се е увеличил с 1.6%.

От НСИ посочват, че основен принос за икономическия растеж през последното тримесечие има износът на стоки и услуги, който се увеличава с 10% за годината.

Струва си да припомним обаче, че тези резултати са по-лоши и от най-песимистичните прогнози. Само преди няколко дни от "Райфайзенбанк" публикуваха анализа, според който икономическият ръст за 2011 трябваше да бъде не по-малко от 2%. МВФ очакваше растеж от 1.9%, а в началото на годината Симеон Дянков сънуваше, че икономиката ще порасне с 3.6%.

Това на практика поставя под въпрос дали изобщо можем да очакваме, че в края на 2012 брутният вътрешен продукт на страната ще се увеличи с 2.8%, както е записано в държавните разчети. На фона на подобни данни, не изглеждат никак странни твърденията  на някои икономисти, че актуализацията през тази година ще бъде неизбежна.

fallback
fallback