Еврогрупата отлага помощта за Гърция

Атина не е изпълнила програмата за икономии.

15.02.2012 | 08:06
Еврогрупата отлага помощта за Гърция
Еврогрупата отлага помощта за Гърция

Министрите на финансите на страните от еврозоната отложиха в последния момент срещата, на която трябваше да решат дали да отпуснат на Гърция нова помощ от 130 милиарда евро. Те ще проведат телеконферентна връзка, за да обсъдят някои въпроси. Решението за втория спасителен транш за Атина ще бъде взето най-рано в понеделник, предаде Reuters.

Министър-председателят на Люксембург и лидер на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер заяви, че все още не са получени необходимите политически уверения от лидерите на гръцката коалиция относно изпълнението на програмата за икономии.

Междувременно председателят на Общогръцкото социалистическо движение ПАСОК Георгиос Папандреу даде писмени гаранции пред международните кредитори на Гърция за изпълнението на плана за строги икономии. Така партията отговори на условието на ЕС да получи потвърждение от основните политически сили в страната, че новите рестрикции ще бъдат изпълнени.

Отлагането е поредната спънка за страната и ново притеснение за кредиторите й, които бяха склонни и на загуби по облигациите си, ако спасителният заем бъде отпуснат. Той е жизненоважен за страната, за да избегне състоянието на неплатежоспособност. Според анализаторите, ако до края на март страната не получи необходимите средства, тя ще изпадне в технически фалит.

Припомняме, че общият публичен дълг на страната се изчислява на около 360 милиарда евро, а в неделя гръцкият парламент одобри нови мерки за икономии.