fallback

По-скъпи газ и парно от април

Токът ще поскъпне до пет процента от юли, прогнозират експерти.

14.02.2012 | 13:26

(Обновена в 15:40)

От първи април поскъпват парното и топлата вода, съобщи Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.  Основната причина е повишението на цените на горивата на международните пазари.

Природният газ ще поскъпне през второто тримесечие, но не с 27 процента, както поиска "Булгаргаз", категоричен е председателят на комисията Ангел Семерджиев.

Спреният износ може да има косвено отражение, което ще доведе до поскъпване и на тока от юли, смятат експертите от регулатора, без да споменават с колко.

Подобен сценарий разви и пред Bulgaria On Air експертът по енергийна сигурност Димитър Белелиев. "Извънредната ситуация с износа на ток, стачката на миньорите и намалените мощности на ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово", може да станат причина за поскъпване на тока с пет процента от лятото“, коментира той.

Като друга причина за скока се спряга включването на нови мощности за енергия от възобновяеми източници.

Мариана Янева, заместник-директор на Българската ветроенергийна асоциация, също е на мнение, че трябва да има увеличение, но то не се дължи на присъединените зелени мощности, а на въведените от 2013 въглеродни квоти за всички ТЕЦ, които произвеждат ток от въглища. Сдружението не се наемали да кажат с колко ще поскъпне токът, защото Държавната комисия не провеждала ясна политика за изчисление.

Председателят на Българският енергиен форум Иван Хиновски смята, че поскъпването ще бъде 3-4 процента.

От Асоциацията на топлофикационните дружества пък прогнозират, че през 2013 цената на топлинната енергия ще се повиши с 18-20% за потребителите.

fallback
fallback