Кризата не успя да засегне цигарените корпорации

Инвестициите в акции на тютюневи компании са надеждни и печеливши, смятат анализатори.

14.02.2012 | 12:07 Редактор: Делян Петришки
Кризата не успя да засегне цигарените корпорации

Нито кризата, нито по-скъпите акцизи успяха да навредят на бизнеса на цигарените корпорации. Акциите им се представят през последното десетилетие значително по-добре спрямо книжата на компании от други отрасли. Анализатори смятат, че инвестицията в акции на цигарени компании ще продължи да бъде надеждна и печеливша.

Коригиран с инфлацията, индексът MSCI World Tobacco е нараснал през последното десетилетие с 13%. Представянето на индикатора е в пъти по-добро от това на общия за 67 бранша показател MSCI World. Акциите на трите цигарени гиганта - British American Tobacco, Philip Morris и Japan Tobacco, поскъпнаха с повече от 30% от миналия февруари насам.

Освен това, цигарените концерни са върнали най-много пари на инвеститорите. Дивидентната доходност от акциите на компаниите от сектора с пазарна капитализация от над 1 милиард долара достигна 5.1% през последната им финансова година.

Средният показател при другите отрасли е едва 1.5%. От Japan Tobacco информираха дори за предстоящо разпределяне на рекорден дивидент за последната финансова година. Активното повишаване на данъците върху тютюневите изделия, а оттам и поскъпването на продуктите също не може да навреди на бизнеса на компаниите от бранша.

Френският Le Figaro писа наскоро, че Франция планира да увеличи цените на тютюна с близо 8% от 1 октомври. Това ще е четвъртото поред годишно вдигане на цената, като французите трябваха да плащат с 6% по-скъпи цигари през миналата година. По данни на Френската обсерватория за наркотични вещества и наркомания поскъпването на тютюневите изделия не води до отказ от вредния навик.

Потреблението на цигари расте в световен мащаб през последното десетилетие, независимо от усилията на противниците на цигарения дим. Но за големите играчи в бизнеса съществуват и някои рискове. Делът на нелегалната продукция расте в много държави и постепенно стеснява легалното производство. Това тютюневите гиганти да водят активна борба срещу незаконния внос на редица пазари.