fallback

Между 50 и 100 проектa в туризма приключват до две години

Държавата залага големи надежди на приетата Стратегия за развитие на културния туризъм.

13.02.2012 | 10:30

Светът трябва да познава митa за България, за да привличаме туристи, заяви в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR заместник-кметът на София Тодор Чобанов. Според него, основният проблем е липсата изградена инфраструктура до уникалните находки. "Докато не създадем условията за туристите, няма как да имаме функционираща туристическа индустрия".

В Щатите, например, все още малко се знаело за българската култура. Известни сме единствено с тракийското културно наследство и Средновековието, посочи Чобанов.

Между 50 и 100 културни проектa се финансират по Оперативна програма "Регионално развитие" и ще бъдат завършени до две години.

Огромни очаквания се залага и на приетата през 2009 Стратегия за развитие на културния туризъм . В нея са очертани насоките за инвестиции в сферата на културния туризъм. Министерството на културата с участието на италиански екип избра над 400 обекта, които имат потенциала да се превърнат в международни атракции.

Бившият заместник-министър заяви, че България и САЩ усилено работят по проекти за намаляване на трафика на културни ценности.

fallback
fallback