Гърция одобри споразумението с МВФ

Демонстранти подпалиха центъра на Атина, 50 души са ранени.

13.02.2012 | 08:05
Гърция одобри споразумението с МВФ

Гръцкият парламент одобри късно снощи с голямо мнозинство закона за новото кредитно споразумение с Европейския съюз и МВФ, който предвижда страната да предприеме нови мерки за строги икономии в замяна на втори спасителен пакет в размер на 130 млрд. евро.

Само през 2012 ще бъдат съкратени бюджетни разходи за 3-3.3 млрд. евро. Брутната минимална работна заплата ще бъде понижена с 22% от 751 евро на 586 евро на месец. Пенсиите ще бъдат орязани със 7 до 15%. Една пета от държавните служители ще бъдат съкратени. Пазарът на труда ще бъде либерализиран, а държавните разходи - чувствително намалени.

Одобреният документ има три раздела, предаде БНР. Първият се отнася за програмата за обмен на стари гръцки държавни облигации за нови. Вторият - за рекапитализацията на банките, които ще бъдат компенсирани от европейските фондове за парите, които ще загубят след отписването на част от дълга на Гърция. Третият - за правомощията на премиера Лукас Пападимос и министъра на финансите Евангелос Венизелос да подпишат новото кредитно споразумение.

Десетки депутати от подкрепящите техногратското правителство на широката коалиция от ПАСОК и "Нова демокрация" не гласуваха според инструкциите на ръководството на партиите си с ясното съзнание, че ще бъдат изключени от парламентарните си групи. Лидерът на "Нова демокрация" Андонис Самарас предупреди депутатите си ден по-рано, че който не подкрепи антикризисните мерки да смята, че автоматично отпада от листата за предстоящите извънредни парламентарни избори.

ПАСОК изключи 20 от 153-мата членове на своята парламентарна група, а "Нова демокрация" - 21 от 83.

Приемането на мерките дойде на фона на протести в гръцката столица. Подпалени бяха над 40 сгради на магазини, банки, кафенета и други обекти.

Над 45 хиляди демонстранти, недоволни от сериозното орязване на пенсиите, заплатите и спада в жизнения стандарт, обсадиха гръцкия парламент с две паралелни демонстрации. Малка група протестиращи бе посрещната от 4000 полиции със сълзотворен газ, след като те започнаха да хвърлят коктейли „Молотов”, предаде Reuters.

Около 50 души бяха ранени и няколко исторически сгради в центъра на Атина бяха подпалени, след като маскирани демонстранти хвърляха петролни бомби. Централните улици са покрити от разбити стъкла и камъни. В пламъците изгоря напълно и историческото кино „Атикон” в неокласическа сграда, построена през 1870 година.