300 млн. лeва инвестиции в здравеопазването

Три милиарда ще се вложат през тази година за обновяване на учебни заведения, строеж на пътища и водни съоръжения.

10.02.2012 | 14:49
300 млн. лeва инвестиции в здравеопазването
300 млн. лeва инвестиции в здравеопазването

Около 300 млн. лв. ще бъдат инвестирани в сферата на здравеопазването по Оперативна програма “Регионално развитие”. Това стана ясно от доклад на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, изнесен в Бургас при откриване на VІІ Международна конференция за европейски практики.

По-голямата част от средствата вече са договорени и разплатени с болници и здравни институции, защото оперативната програма е в пиков момент. “Инвестираме и в домове за деца - над 100 млн. лв. са направените инвестиции за изграждане на по-добра инфраструктура, в която изоставените деца да живеят по-добре”, каза министър Павлова. И допълни, че през тази година се предвижда да се вложат общо над 3 млрд. лв. за обновяване на училища и детски градини, за строеж на пътища и водни съоръжения. „Нашата цел е да развиваме регионите, за да не се струпва човешки и икономически ресурс само на определено място”, каза Павлова.

По-рано министърът на регионалното развитие и благоустройството представи пред кметове и представители на бизнеса в Бургас възможностите за кандидатстване по европейската инициатива JESSICA. “Ще покажем, че знаем как инструменти от финансовия инженеринг са приложими в България. Тук даваме възможност на бизнеса да определя дневния ред. Бизнесът да е този, който дава своята инициатива и предлага проекти”, каза Павлова, по време на представянето на европейската инициатива за устойчиви инвестиции в градските райони.