fallback

Гръцките лидери се споразумяха за реформите

Марио Драги потвърди сделката за отписването на 50% от дълга на страната.

09.02.2012 | 16:34

Гръцките политически лидери успяха да постигнат споразумение за реформите и антикризисните мерки, необходими за отпускането на спасителен пакет и предотвратяването на фалит, съобщи агенция Reuters, позовавайки се на правителствени източници в Атина. Финансовите министри на еврозоната ще обсъдят детайлите на сделката по-късно тази вечер в на среща на Еврогрупата.

"Преди няколко минути проведох телефонен разговор с гръцкия премиер, който каза, че е постигнато споразумение между основните политически сили в Гърция", заяви президентът на Европейската централна банка Марио Драги, цитиран от FT.

Европейският съюз и Международният валутен фонд бяха под напрежение тази седмица, тъй като Атина изпусна няколко крайни срока, за постигане на споразумение за бюджетните съкращения. Финансовият министър Евангелос Венизелос тръгна за срещата на Еврогрупата в четвъртък без ясен план, след като цяла нощ в сряда срещу четвъртък политическите лидери обсъждаха антикризисните мерки, а пенсиите се оказаха основният проблем в преговорите, припомня Reuters.

Според експерти от ЕС пълният пакет реформи трябва да бъде съгласуван с представителите на тройката от ЕС, ЕЦБ и МВФ, за да може до 15 февруари да бъде готова и правната рамка на реформите.

Междувременно частните кредитори на Гърция ще се срещнат днес в Париж, за да финализират сделката за дълга. Постигнатите параметри за новите облигации са 3.6% годишна доходност и падеж след 20 години.  Със споразумението облигационерите ще отпишат 50% от номиналната стойност на притежаваните от тях книжа и ще ги заменят с такива с по-дълъг матуритет, припомнят световните агенции. Целта е задълженията на страната да намалеят до 120% от БВП, през 2020 година.

"Финансовото оцеляване на страната в идните години зависи от новата програма. Време е всички да поемем отговорност", заяви Венизелос, цитиран от Reuters.

Двата най-големи гръцки синдиката ГСЕЕ и АДЕДИ организират 48-часова стачка в петък и събота срещу новите икономии, които управляващите готвят в замяна на втория пакет спасителна помощ от ЕС и МВФ.

fallback
fallback