Унгария може да се плати още 3.6 млрд. долара заради Malev

Все още не ясно дали германската Hochtief е предявила съдебен иск.

09.02.2012 | 11:57
Унгария може да се плати още 3.6 млрд. долара заради Malev
Унгария може да се плати още 3.6 млрд. долара заради Malev

Заради фалита на националния превозвач Malev, операторът на международното летище в Будапеща - германската Hochtief може да предяви искания за компенсации в размер на 800 млрд. форинта (3.6 млрд. долара), съобщава Reuters.

През 2007 Hochtief и четири други инвеститори купиха 75% от акциите на летището, а след това немската компания придоби цялата собственост. В сряда правителственият комисар Дюла Будай съобщи, че фалитът на Malev, който осигуряваше 40% от годишния оборот на летището, е задействал клаузата за обещетение в операторския договор на Hochtief.

"В съществуващия договор са заложени такива ангажименти за унгарската държава. Клаузата за обещетение е активирана с ликвидацията на Malev“, обяви Будай. По неговите думи договорът създава финансови задължения на правителството за 800 млрд. форинта, включително правата за използване на летището за 75 години и заемите, взети от Hochtief с цел инвестиции. Тази сума възлиза на 150% от заложения за 2012 г. дефицит.

Правителственият комисар обаче отказа да съобщи дали германската компания вече е завела иск за обещетение. От Hochtief също отказаха да потвърдят, като само отбелязаха, че в Бялата книга на унгарското правителство за 2011 е заявено, че в случай на спиране на операциите на Malev, може да възникнат претенции от летищните партньори, пише още Reuters.