fallback

Nokia затваря най-старата си фабрика във Финландия

Компанията изнася производството към най-големия си пазар - Азия.

09.02.2012 | 08:13

Финландският производител на мобилни телефони - Nokia - ще съкрати 4 000 работни места и ще затвори най-старата си фабрика във Финландия. Компанията предприема тези мерки, заради планирано изнасяне на производството към Азия, където е най-големият пазар за продуктите на технологичната компания.

Заводите за телефони в Унгария, Мексико и Финландия ще бъдат затворени, след довършване на започнатото производство, съобщават от Nokia. По-голямата част от производствените дейности ще бъде преместена в съществуващите предприятия в Масан (Южна Корея) и в Пекин (Китай).

Планираното ново съкращаване на работни места се равнява на 8% от общата численост на персонала. С редуцирането на броя на служителите през тази година, общите съкращения в компанията, откакто Стивън Елъп пое управлението на Nokia през септември 2010, ще достигнат 30 000 души.

Анализатори определят решението на финландската компания като неизбежно, особено след отчетения спад от 73% в приходите през четвъртото тримесечие на 2011 година. Въпреки че Nokia обедини сили с Microsoft, в опит да се конкурира на пазара на смартфони с Apple, съдружието не донесе желаните резултати за двете компании. Продажбите на „умните“ устройства на Nokia, снабдени с операционна система Windows, не успяха да надхвърлят очакванията на експертите. Всичко това се отразява и на инвеститорския интерес към акциите на технологичната компания. От подписването на споразумението с Microsoft насам, книжата й са изгубили общо над 50% от пазарната си стойност.

fallback
fallback