Стачка отменя половината полети на Air France

Пилотите протестират срещу плановете на компанията да съкрати близо 1 млрд. евро разходи.

07.02.2012 | 18:09
Стачка отменя половината полети на Air France

Стачка на пилотите принуди националния авиопревозвач на Франция Air France да отмени стотици редовни полети. Персоналът на компанията, която е част от групата Air France-KLM, протестира срещу намеренията на ръководството да съкрати над 1 млрд. евро разходи. Освен това пилотите са против предложение за промяна в законодателството, което ще ги принуди да предупреждават 48 часа по-рано, когато организират ефективни протести.

Стачката ще продължи до четвъртък и според официалното съобщение на превозвача може да засегне до половината от презокеанските му полети и около 30% от полетите към по-близки дестинации. Днес протестът предизвика хаос на парижкото летище "Шарл Де Гол", според управата му четири от всеки десет полета са били отменени.

Както коментира The Financial Times, стачката идва в ключов момент за Air France-KLM. Групата, която е най-големият авиопревозвач в Европа като приходи, наскоро смени главния си изпълнителен директор заради влошените финансови резултати.

Френската държава контролира 15.7% от капитала на Air France, други близо 10% се държат от служителите. Компанията има чувствително по-високи разходи за заплати и пенсии от конкурентите си – това перо поглъща около една трета от брутните й приходи. При Lufthansa и консорциума British Airways-Iberia разходите за заплати са не повече от четвърт от общите приходи.