Газпром възстановява нормалните доставки за Европа

Румъния, Германия и Италия все още не са получили изцяло договорените обеми.

06.02.2012 | 14:53
Газпром възстановява нормалните доставки за Европа

България, Словакия, Австрия, Унгария, Полша и Гърция получават газ от Русия в обичайните количества, обяви прес-секретарят на Еврокомисията Марлене Холцнер, цитирана от Reuters.

По думите на Холцнер, ситуацията с транспортирането на руско гориво се е подобрила през почивните дни и сега не е критична. През това време доставките на газ за Румъния, Германия и Италия постепенно нарастват, но засега не са достигнали нормалното равнище.

По-рано от Европейската комисия се оплакаха, че Газпром са намалили количествата за девет европейски страни. Австрия, Италия и Словакия съобщиха, че не са получили до 30% от заявените обеми. При това през изминалата седмица в страните от Източна и Централна Европа се задържа изключително студено време, което отне живота на десетки хора.

От Газпром на 4 февруари признаха, че са понижили обемите за европейските потребители. Заместник-председателят на управлението на монополиста Андрей Круглов обаче обясни, че намаляването на количествата на доставяния газ е засегнало само Италия и Полша. Дотогава от Газпром твърдяха, че дори са увеличили доставките за Европа до 180 милиарда кубични метра годишен обем. През миналата година за ЕС са били изнесени 150 милиарда кубични метра.

Намаляването на доставките в ЕС повлече зад себе си и взаимни обвинения от страна на Газпром и властите на Украйна, които осъществяват транзит на руски газ. Отначало концернът съобщи, че Киев превишава обемите извън договореното, но от Нафтогаз опровергаха тази информация и на свой ред обвиниха руската страна в намаляване на количествата.

Днес стана ясно, че Украйна е готова да понижи добивния газ за себе си, за да може Газпром да навакса с доставките за Европа.