МВФ даде 505 млн. евро на Румъния

Правителството в Букурещ обеща да понижи бюджетния си дефицит до 1.9% от БВП.

06.02.2012 | 12:02
МВФ даде 505 млн. евро на Румъния
МВФ даде 505 млн. евро на Румъния

Международният валутен фонд и Румъния се договориха за размразяването на транш в размер на 505 млн. евро от предпазното споразумение за страната, обяви шефът на мисията на Фонда в Букурещ Джефри Франкс, цитиран от Bloomberg.

„Румънското правителство трябва да продължи с реформите, въпреки предстоящите в страната парламентарни избори и несигурността в еврозоната“, казва Франкс и допълва, че от ключово значение за Румъния е да спазва бюджетна дисциплина и да привлича чуждестранни инвестиции.

Той припомни, че миналата година страната понижи бюджетния си дефицит до 4.35% от БВП. След изтичането на първоначалното споразумение с фонда в размер на 20 млрд. долара през 2011, Румъния поиска от МВФ и Европейския съюз ново споразумение.

За да си гарантира международна подкрепа, през тази година правителството в Букурещ обеща да понижи бюджетния си дефицит до 1.9% от БВП.

Въпреки влошената прогноза ние не виждаме никакви проблеми страната да постигне заложения бюджетен дефицит“, казва Ищван Шекли, ръководител на мисията на Европейската комисия в Букурещ.

Междувременно стана ясно, че румънският премиер Емил Бок е подал оставка след продължаващи вече почти месец протести.

Бок призова парламентът да гласува доверие на ново правителство, като то ще бъде предложено от президента Траян Бъсеску в идните дни.