fallback

Американски компании са инвестирали 3 млрд. долара у нас

Най-много капитали са били насочени към производството, енергетиката и търговията.

05.02.2012 | 12:19

Малко над 3 млрд. долара са инвестирали в България американски фирми през последните 16 години. С такава статистика се похвали изпълнителният директор на Американска търговска камара в България Валентин Георгиев в интервю за aгенция „Фокус“.

Валентин Георгиев припомни, че САЩ са отличени като най-голям инвеститор в България през 2010. По данни на Българска агенция за инвестиции 218 американски компании са инвестирали у нас тогава, като най-много капитали са били насочени към производството, енергетиката и търговията. 

Сред най-значимите американски инвестиции в България от 1995 досега са на енергийната комяания AES в ТЕЦ "Марица Изток-1" за над 1 млрд. евро, на Westinghouse в подобренията на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй”, създаването на Българо-американска кредитна банка, центърът за онлайн обслужване на клиентите на Hewlett Packard, инвестициите на Microsoft; Cisco Systems, инвестициите на General Electric и Coca-Cola.

„Ниските данъци, квалифицираната работна ръка и членството в ЕС, са основните притегателни сили за американския бизнес“, обясни Валентин Георгиев. Според него членовете на камарата биха искали да видят „една по-силна“ Агенция за инвестиции, която би създала по-голямо доверие сред инвеститорите.  

fallback
fallback