Фалит на Гърция не е изключен, предупреди Жан-Клод Юнкер

Еврогрупата изненадващо отмени заседанието си в понеделник, на което трябваше да бъдат обсъдени преговорите за опрощаването на дълга на страната.

05.02.2012 | 11:48
Фалит на Гърция не е изключен, предупреди Жан-Клод Юнкер
Фалит на Гърция не е изключен, предупреди Жан-Клод Юнкер

Вероятността от фалит на Гърция не е изключена, казва шефът на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер в интервю за германското списание "Шпигел", цитирано от Reuters.

Пред изданието той подчертава, че Гърция няма да може повече да разчита на солидарността на другите страни от еврозоната, ако не успее да осъществи договорените реформи.

"Ако установим, че всичко е тръгнало погрешно в Гърция, няма да има нова програма за помощ. Това значи, че вероятността от фалит през март е съвсем реална", заявява Юнкер.

Според него този лош сценарий трябва да насърчи Атина "да напрегне мускули", когато стигне до прилагане на реформите.

Междуврменно стана ясно, че гръцкото правителство се надява днес да финализира преговорите с частните кредитори за опрощаване на половината от дълговете си към тях.

Финансовият министър Евангелос Венизелос съобщи късно снощи, че и двете страни са близо до решение. Факт е обаче, че такова още няма.

След изявлението на премиера Еврогрупата изненадващо отмени заседанието си в понеделник, на което трябваше да бъдат обсъдени преговорите за опрощаването на дълга.

Премиерът Лукас Пападимос ще се срещне в неделя с лидерите на трите политически партии, които влизат в правителството.

Според някои слухове, министър-председателят е готов да подаде оставка, ако преговорите се провалят. От кабинета му обаче отхвърлиха тази възможност.