Иран призова ОПЕК да не увеличава производството на петрол

Техеран няма да се откаже от ядрените си технологии.

04.02.2012 | 15:05
Иран призова ОПЕК да не увеличава производството на петрол

Иран призова членовете на Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) да не увеличават обемите на производство с цел да компенсират загубите на Евросъюза от прекратените доставки на ирански нефт. Това заяви днес на пресконференция министърът на нефта на Иран Ростам Гасеми, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По думите му, иск за подобни действия бил отправен към Ирак, който в момента председателства ОПЕК. Освен това, аналогичен призив имало и по адрес на Саудитска Арабия (лидер по обем на производство на петрол в ОПЕК), която изразила готовност да увеличи производството на нефт, в случай, че се наложи ембарго на Иран. В Техеран това намерение било окачествено като „неприятелски жест”.

По време на днешната пресконференция Гасеми заяви, че Иран „няма да преразгледа своите позиции, в частност за усвояване на мирни ядрени технологии, дори в случай, че не може да продаде нито един барел нефт”.

В края на януари министрите на външните работи на страните от ЕС взеха решение за въвеждане на ембарго върху вноса на петрол от Ислямската Република. Това решение предвижда забрана за сключване на нови и продължаване на действащи договори. Засега остават в сила само сключените преди това сделки. Пълното ембарго трябва да влезе в сила от 1 юли. Дотогава всички сключени договори трябва да бъдат прекратени. Иран изнася за ЕС 18% от своя петрол. Основни купувачи на ирански нефт са Китай, Южна Корея, Япония и Индия.