fallback

Доставките на руски газ за България са нормализирани

"Газпром" не можел да достави на Европа допълнителните обеми газ.

04.02.2012 | 13:37

(Обновена в 16:40)

Доставките на "Газпром" сa нормализирани за България, Турция, Гърция и Македония. От тази сутрин налягането на входа на националната газопреносна система е възстановено до контрактните нива. Страната ни получава договорените обеми природен газ съгласно заявените количества. През последното денонощие беше регистрирано намаление с 30% на доставките на руски природен газ за страните от балканския регион.

От Министерството на икономиката съобщиха, че създаденият вчера оперативен щаб ще продължи да наблюдава ситуацията.

Заместник-председателят на руския монополист Александър Круглов заяви, че не може да достави на Европа допълнителните обеми газ. "Отчитаме, че обемът на заявките е нараснал, но имаме регламентиран график за транситиране към Западна Европа".

Представителят на "Газпром експорт" Сергей Комлев пък упрекна европейските компании, че са завишили заявките от Русия, предаде агенция Интерфакс. "Компаниите искат повече, отколкото сме длъжни да доставяме. Получава се огромна разлика между исканите количества и договорените. Въпреки това, газовият концерн прави всичко възможно да осигури доставките".

Няма газов спор между Русия и Украйна, съобщи късно снощи Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. Намалението на доставките на газ за Европа е заради по-ниските температури в Русия.  Освен това самата федерация се е нуждаела от по-голямо количество. Ситуацията въобще не е породена от газов спор между Москва и Киев, уверяват от Европейската комисия.

fallback
fallback