fallback

Путин нареди на Газпром да осигури необходимия на Европа газ

Първостепенна задача обаче е обезпечаването на пазара в Руската Федерация.

04.02.2012 | 11:54

Руският премиер Владимир Путин е поставил пред Газпром задача да обезпечи необходимите за Европа доставки. Днес той се е срещнал с вицепремиера Игор Сечин и заместник-председателите на Управителния съвет на Газпром – Александър Медведев и Андрей Круглов, за да обсъди с тях ситуацията в енергетиката като цяло, както и доставките на газ за европейските страни, съобщава ИТАР-ТАСС.

„Моля ви да положите максималните усилия, за да обезпечите потребностите на нашите задгранични партньори, имайки предвид обаче, че главната задача на енергетиците въобще, а в частност на Газпром, е да бъдат обезпечени вътрешните потребности на Руската Федерация, на нашите потребителите. Това е първостепенна задача”, заяви Путин.

Той е попитал как се изпълняват доставките на газ, по-конкретно в европейските страни. „С чужбина заявките се изпълняват в съответствие с договорите, но в момента наблюдаваме увеличение в исканите обеми, а ние си имаме утвърден график, в рамките на който доставяме газ за Западна Европа”, обяснил Круглов. По думите му, в рамките на този график доставките се осъществяват, „но допълнителните обеми, които нашите западноевропейски партньори искат”, Газпром в настоящия не може да удовлетвори. Круглов признал, че в течение на няколко дни е имало леко намаление (до 10 %) в доставяните обеми газ за тези страни, но след това нещата са се нормализирали в рамките на договореностите.

Премиерът се е поинтересувал защо необходимите допълнителни количества газ европейските партньори не вземат от вътрешните си пазари. „Оказа се, че всички тези думи за ликвидност на местните пазари са силно преувеличени”, пояснил Медведев. Според него, местните пазари са неликвидни и Европа не успяла да удовлетвори потребностите си.

Путин е искал да разбере още какви са възможностите за задействане на алтернативни видове енергия. Вицепремиерът Сечин обяснил, че такива има, но те ще са за сметка на повишаване на стойността на електроенергията.

fallback
fallback