fallback

Русия е намалила с 30% доставките на газ за България

В Министерството на икономиката своевременно е създаден оперативен щаб.

03.02.2012 | 15:32

(Обновена в 17:25)

"Доставките за България, както и обемите руски газ, които пренасяме към Гърция, Турция и Македония са намалели с повече от 30%", заяви Кирил Темелков, изпълнителен директор на"Булгартрансгаз", цитиран от Reuters. Информацията потвърди за Bulgaria On Air изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов.

Шефът на "Булгартрансгаз" oще посочи, че България използва собствените си резерви, за да компенсира намалените доставки. Обемът на подадения руски газ е намалял и за Унгария, Полша и Румъния. Още във вторник бе намалено с 10% подаваното количество за Италия.

Европейската комисия излезе с официално съобщение, че Австрия, България, Гърция, Унгария, Италия, Полша, Румъния и Словакия са отчели спад на газовите доставки, предаде AFP. В Австрия е отчетен 30% спад, в Италия - 24%, а в Полша – с 8%.

От Газпром обясниха по-рано тази седмица, че способността да изпомпва количества от  подземните си хранилища е ограничено и поради тази причина не може да отговори на търсенето.

През последните дни температурите в Москва не надвишават -15 градуса, а през нощта падат до  -29. Прогнозите са това положение да се запази през следващите 10 дни. Русия не за първи път ограничава подаването на газ към Европа. През 2009, заради търговски спор с Украйна, подаването към Европа бе ограничено, което доведе до сериозна криза в България.

В българското Министерство на икономиката своевременно е създаден оперативен щаб с участието на представители и на "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз". До момента не е прекъсван транзитът на природен газ за съседните държави и не са въведени принудителни административни мерки за ограничаване на газоподаването.

От ресорното министерство съобщиха, че се използват всички местни ресурси за осигуряване на количества природен газ, в това число от хранилището в Чирен и от находището край Галата. Наличното съхранено количество в Чирен е достатъчно да осигури за дълъг период от време част от текущото националното потребление.

Коментар по темата гледайте от 19:30 в Денят On Air

fallback
fallback