fallback

Безмитните магазини получават втори шанс?

Ако обектите бъдат отново отворени, това би лишило хазната от поне 20% от приходите от ДДС и акцизи, смятат експерти.

02.02.2012 | 15:21 Автор: Ралица Пейчева

„Duty-free“ магазините могат да получат втори шанс. Само три години, след като европейските администратори заклеймиха обектите, където се продават цигари и алкохол без акциз, като развъдник на корупция и организирана престъпност, в Народното събрание се озова  законопроект, според който те отново могат да бъдат отворени.

Вносителят на текста Емил Василев от РЗС заяви, че предложението е лично негово и не го е съгласувал нито с ръководството на РЗС, нито с управляващата партия.  За Bulgaria ON AIR той уточни, че ако безмитните магазини бъдат отворени отново, това ще донесе на хазната 100 млн. лева допълнителни приходи. „Искам да подчертая също, че става дума само за търговия по граничните пунктове, които са на изхода от България в посока трети страни, като Македония и Сърбия например“, каза Василев.

Заместник-председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Димитър Главчев посочи, че подобен въпрос не е обсъждан в групата. „Не бих искал да коментирам, тъй като подобна мярка има и политически елемент. Знаете, че когато „duty-free “ магазините бяха затворени имаше много силен натиск отвън и по-конкретно от САЩ. Преди да бъде взето каквото и да е решение, ще се допитаме и до европейските ни партньори“, коментира Главчев. Той допълни, че бюджетната комисия е изпратила запитване във финансовото министерство и преди Симеон Дянков да даде своето становище, този въпрос няма да бъде разглеждан в комисията.

Като основание да внесе законопроекта, Василев посочи становище на европейския омбудсман срещу доклада на Еврокомисията от 2008, който стана повод за закриване на безмитните магазини и бензиностанции. Според решението на обществения защитник Никифорос Диамандурос обаче не са открити никакви нарушения в безмитната търговия в България.

Според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията връщането на фришоповете е изключително рискована стъпка. „ Това би направило огромна дупка в бюджета и би лишило хазната от поне 20% от приходите от ДДС и акцизи в една изключително тежка обстановка. Приходите от косвените налози при цигарите например тъкмо се стабилизираха. Това би оказало негативно влияние дори на вътрешните пазари на Македония и Сърбия“, посочи Безлов, като допълни, че единствено няколко офшорни фирми ще бъдат облагодетелствани. „Вероятно ще бъдат открити 200-300 работни места, но това силно ще засегне вътрешния пазар на цигари, особено бензиностанциите и легалните магазини“, каза още Тихомир Безлов.

Съдбата на безмитните магазини върви по странни перипетии през последните няколко години. Например изненадващо през ноември 2008 Европейският парламент обяви, че подкрепя запазването на безмитните магазини по външните граници на общността, въпреки че няколко месеца по-рано определи тези пунктове като средище на организираната престъпност и корупция. Според евродепутати магазините за безмитна търговия, разположени по външните сухоземни граници на Европейския съюз, трябва да продължат да съществуват и настояха всякакви дискриминационни мерки срещу тях да бъдат избегнати.

През 2009 безмитните оператори се обърнаха към европейския омбудсман и оспориха  критиките на еврокомисията. „Принципите на добро администриране изискват от комисията да бъде в състояние да защитава публичните си твърдения, съдържащи се в нейните доклади в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка. Твърденията, включени в междинния й доклад от 4 февруари 2008, според които безмитните магазини и бензиностанции са увеличили значително оборота си през 2007 и че безмитните магазини и бензиностанции по българските граници са "средищна точка на местна организирана престъпност и корупция", не са обосновани с конкретни доказателства, с които комисията разполага. Освен това твърдението, че българското правителство продължава да толерира безмитните магазини и бензиностанции, е подвеждащо", пише в становището на омбудсмана, който определи твърденията на ЕК като "случай на лошо администриране".

fallback
fallback