fallback

ББР отпуска нови 100 млн. лева малките фирми

Максималният размер на заемите е 2 млн. лева, като сумата трябва да бъде върната до 5 години.

02.02.2012 | 11:19

Българска банка за развитие стартира нова програма, в рамките на която ще бъдат предоставени кредити за 100 млн. лева на малките и средни предприятия. Програмата ще бъде реализирана в партньорство с търговски банки при преференциални условия, съобразени с нашия пазар.

Максималният размер на заемите е 2 млн. лева, като сумата трябва да бъде върната до 5 години. Лихвеният процент е до 7% годишно.„Новата инициатива на ББР е поредна стъпка в изпълнение на новата ни стратегия, наречена „Хоризонт 2014”.

Основен фокус на тази стратегия са българските малки и средни предприятия, като стремежа ни е този бизнес сегмент да получи по-лесен и евтин достъп до банково финансиране”, каза главният изпълнителен директор на банката Асен Ягодин.

Възможност да се възползват от кредити по тази програма ще имат всички български фирми, отговарящи на критериите на Закона за Малките и дредни предприятия, с изключение на опериращите в някои специфични сектори като хазарт, търговия с оръжие, спекулации с недвижими имоти.

През първото тримесечие на 2012 банката планира да стартира и собствена кампания за кредитиране на по-дребните фирми. В края на март предстои да приключи подготовката и на анонсираната в края на миналата година гаранционна схема по Програмата за развитие на селските райони, по която се очаква да бъдат подсигурени кредити за над 1 млрд. лева.

fallback
fallback