„Топлофикация София“ отчете 23 милиона лева печалба

Парното и топлата вода на софиянци засега няма да поскъпват.

01.02.2012 | 13:04
„Топлофикация София“ отчете 23 милиона лева печалба

(Обновена в 14:35)

На този етап не се предвижда увеличение на топлинната енергия, заяви днес на пресконференция изпълнителният директор "Топлофикация София" Стоян Цветанов. В случай обаче, че цената на природния газ скочи с над 5%, неминуемо ще се стигне до повишение на стойността на топлинната енергия.

От топлофикационното дружество се похвалиха, че откакто през последната година са минали към Столична община драстично са подобрили финансовите си резултати. За 2011 "Топлофикация" е отчела 23 милиона лева финансова печалба, като в бизнес плана е било заложено загуба от 7 милиона лева. За сравнение в периода 2007-2011 дружеството е отчело 135 милиона лева загуба.

Софиянци отсега трябва да бъдат подготвени, че през летния период ще бъде спрян за неотложен ремонт ТЕЦ „София“, който ще продължи около 15 дни. Стъпката се прави, за да не се стига до инциденти, подобни на тези от декември 2011, когато цели квартали останаха на студено след аварии по топлоснабдителната мрежа.

ЗАДЪЛЖЕНИЯ

До края на февруари е постигната договорка да бъдат изплатени 107 млн. лева на „Булгаргаз". През 2011 са преведени  506 милиона лева.

Над 12 милиона лева са събрани по съдебен ред от абонати, а 2800 са поискали разсрочване на задълженията. 

НОВА УПРАВЛЕНСКА СТРУКТУРА

Ръководството на дружеството смята, че в този си вид управленската структура е излишно раздута. „Излишно усложнени са процесите по поставяне и изпълнение на задачите. С една дума – много началник, малко работник. Това няма да го бъде“, закани се изпълнителният директор.

Предвижда се премахването на длъжността "заместник-изпълнителен директор". Служителите обаче няма да бъдат съкратени, а ще бъдат допълнително натоварени със задължения.

Намалява се висшият управленски персонал от 11 на 5. Отделите и звената се редуцират от 35 на 23. Общата редукция на щатните бройки са 160. "Тези бройки висят, неефективни са и изкушават директорите да назначават персонал", подчерта Цветанов.

ИНВЕСТИЦИИ

За тази година дружеството е заложило инвестиции за 47 милиона лева. С парите ще бъде изграден нов турбогенератор в ТЕЦ "София", който да заработи от 2013.

За периода 2013 -2015 се предвиждат 350 милиона лева, които ще бъдат вложени в топлопреносната мрежа. Средствата ще дойдат от собствени приходи, от международния фонд "Козлодуй" и оперативните програми "Регионално развитие" и "Конкурентоспособност" Плановете са да бъдат пуснати 150 мегавата нови мощности

Инвестиционните планове на дружеството ще бъдат внесени днес в Столичния общински съвет.